Je kunt als organisatie makkelijk eigen content inzetten om medewerkers klaar te stomen voor hun eerste werkdag (onboarding). E-learning cursussen komen als paddenstoelen uit de grond schieten, het is namelijk zeer gebruikelijk om professionals bij te scholen aan de hand van een e-learning. Wij geven jou daarom vijf aandachtspunten voor het ontwikkelen van een succesvolle e-learning.
1. Maak je e-learning toegankelijk
Wanneer je leermateriaal deelt (bijvoorbeeld een e-learning of microlearning) is het belangrijk dat je dit toegankelijk maakt voor jouw medewerkers. Gebruik hiervoor één centraal medium, zodat je een centraal leerpunt hebt waar al jouw medewerkers ten alle tijden bij kunnen, ongeacht het device.
2. Formuleer duidelijke leerdoelen in je e-learning
Het is belangrijk om leerdoelen vast te stellen als je wilt dat jouw medewerkers gemotiveerd en doelgericht zijn. Leerdoelen geven de deelnemer namelijk een idee over wat ze aan het einde van de training moeten bereiken.
Daarnaast creëer je met het identificeren van leerdoelen een overzicht. Bepaal welke content je nodig hebt om je doel te bereiken. De inhoud en vragen die je toevoegt moeten allemaal gerelateerd zijn aan het leerdoel dat je hebt geïdentificeerd. Door de content op een logische wijze toe te voegen kunnen de deelnemers de training gemakkelijk doorlopen.
3. Voeg afwisselende content toe
Zien is leren: visuele content wordt beter onthouden dan alleen tekst (tot wel 60%!). Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Het is daarom erg belangrijk om je e-learning zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Gebruik ondersteunende foto’s, illustraties, grafieken, video’s en voeg tussendoor ook vragen toe. Door vragen toe te voegen maak je de e-learning niet alleen aantrekkelijk, maar creëer je ook interactie met de deelnemer.
Denk er dus aan dat je geen paragrafen vol tekst maakt, maar juist ook foto’s, video’s en vragen tussen de teksten door toevoegt. Op deze manier behoud je de aandacht van de deelnemer.
4. Maak gebruik van een feedback optie bij vragen
Feedback is een krachtige tool in je e-learning. Deelnemers willen weten wat ze fout hebben gedaan. Profiteer hiervan en geef bij een fout gegeven antwoord een toelichting. Zorg er op deze manier voor dat de deelnemers begrijpen waarom deze content zo belangrijk is en geef ze een uitgebreide feedback wanneer ze een vraag fout beantwoorden.
5. Volg de basis schrijfregels
- Weet voor wie je schrijft
- Heb een duidelijk doel met de e-learning
- Plaats de belangrijkste informatie bovenaan
- Schrijf in korte, eenvoudige zinnen
- Schrijf actief
- Gebruik ondersteunende afbeeldingen en video’s waar mogelijk
- Laat je e-learning altijd checken voordat je publiceert
Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen met betrekking tot het creëren van een professionele e-learning binnen jouw bedrijf? Boek vrijblijvend een demo of neem contact met ons op.