5 tips om ontwikkeling te stimuleren

Misschien wel de leukste, maar ook belangrijkste taak van een leidinggevende: zorgen dat je medewerkers gemotiveerd blijven om zich door te ontwikkelen. Er worden hier daarom vier tips op een rij gezet om de ontwikkeling van jouw medewerkers te stimuleren.

1. Communicatie is key

Bij het ontwikkelen van je medewerkers is communicatie belangrijk. Je medewerkers moeten snappen waarom het noodzakelijk is dat hij of zij zich constant blijft door ontwikkelen. Dit moet je daarom ook geregeld onder de aandacht brengen.

2. Mix verschillende leervormen

Het mixen van verschillende leervormen wordt blended learning genoemd. Je combineert dan de kennis die jouw medewerker opdoet bij een e-learning, met de praktijk die hij daarna ingaat. Zo weet hij wat hij kan verwachten van bijvoorbeeld de cursus die hij gaat volgen.

3. Inzetten eigen verantwoordelijkheid

Om medewerkers goed te kunnen ontwikkelen vormt motivatie een belangrijke pijler. Laat je medewerkers zelf keuzes maken met betrekking tot de opleidingen en trainingen die zij willen volgen, hierdoor zullen zij meer gemotiveerd raken.

4. Maak leren aantrekkelijk

Ook motiveer je medewerkers door te vertellen wat zij ervoor terug krijgen. Een voorbeeld wat je tegen je medewerker kan zeggen: “Deze training helpt je om je werk nog beter uit te voeren, waardoor je op leukere projecten komt te staan.” Hierdoor zien ze wat het leren voor hun kan betekenen.

Verder zit niet elke medewerker erop te wachten om zich te ontwikkelen. Maak daarom het leren ook visueel aantrekkelijk. Gebruik afbeeldingen, korte video’s en zorg voor persoonlijke aandacht.

5. Benoem een contactpersoon

Je medewerker moet iemand hebben om op terug te vallen tijdens zijn of haar ontwikkeling. Stel, hij of zij heeft een vraag met betrekking tot zijn leerproces, dan is het belangrijk dat zij weten waar ze terecht kunnen met hun vragen. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over een training of over het leerbudget dat beschikbaar is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een goed onboardingstraject op te zetten.

Stimuleer ontwikkeling én investeer in organisatie

Door de juiste ontwikkeling van je medewerkers investeer je in medewerker én organisatie. Uiteindelijk draait leren en ontwikkelen ook om de juiste mogelijkheden, ondersteuning en motivatie.

Ik wil beginnen met mijn medewerkers ontwikkelen