Het aannemen en het inwerken van nieuwe medewerkers kost veel tijd. Het is daarom van groot belang om hier genoeg aandacht aan te besteden. Een goede onboarding kan het succes in je organisatie maken of breken. Maar waarom? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat is onboarding?

Eerst beginnen we met de uitleg van onboarding. Onboarding betekent letterlijk “aan boord stappen”. Met onboarding zet jij de eerste stap in samenwerking tussen jouw organisatie en (nieuwe) medewerkers. Het is een instroomproces waarbij nieuwe medewerkers kennismaken met je organisatie. Het doel van een onboarding proces is dan ook dat nieuwe medewerkers zich onderdeel gaan voelen van de organisatie.

Het onboarding proces

Onboarding bestaat deels uit praktische zaken die een nieuwe medewerker nodig heeft om zijn (of haar) werk goed uit te kunnen voeren. Maar het gaat uiteindelijk om het leerproces van de medewerker om deel te worden van de organisatie. 30 procent van nieuwe medewerkers die geen onboarding proces doorlopen gaan na zes maanden alweer opzoek naar een nieuwe baan.

Waarom is onboarding belangrijk?

1. Bevordering van productiviteit
Door onboarding voelen nieuwe medewerkers zich sneller thuis binnen de organisatie en hierdoor kunnen ze eerder volledig meedraaien.

2. Betrokkenheid
Doordat nieuwe medewerkers zich meer op hun gemak voelen in de organisatie, ervaren ze ook meer werkplezier. Hierdoor wordt het verzuim in je organisatie minder. Werknemers dragen hun betrokkenheid met het bedrijf ook naar buiten, hierdoor verbetert het imago van je organisatie.

Veelgemaakte fouten bij onboarding nieuwe medewerkers

Let wel op! Bij de onboarding van medewerkers worden ook vaak fouten gemaakt. Daarom hebben we hieronder een aantal valkuilen voor je op een rij gezet:

  • Er is geen structureel onboarding programma
  • De nieuwe medewerker krijgt te veel informatie
  • Er vindt geen meting van de resultaten plaats (LMS)
  • Verwachtingen zijn onduidelijk voor nieuwe medewerker en/of organisatie

Nu weet jij waarom onboarding voor jouw medewerkers belangrijk is. Wil jij ook al jouw nieuwe medewerkers vanaf dag één productief inzetten? Voor zowel ervaren als onervaren medewerkers zet jij makkelijk onboardingstrajecten klaar zodat ze veilig en startklaar aan de slag kunnen! Start jij vandaag nog met onboarding?

Ja! Ik wil starten.